Ett hyfsat kontroversiellt ämne...


...oss fotografer emellan.


Jag är fast övertygad om att ska man överleva som fotograf på dressyrsidan så måste du ha en komplett ljudlös utrustning. För oss som plåtar spegellöst är inte det några som helst problem. Jag fotograferar med en Nikon Z6 II med en Nikkor 70-200 2,8 S och Nikkor 24-70/4. Den kameran är bra för alla sporter och därmed hästsporten 😍

Man kan väl konstatera, utan att på något sätt va en hjärnkirurg, att ryttaren efter den här ritten inte va speciellt nöjd. Nu känner ju jag ryttaren ovan och vet bakgrunden till just den här händelsen. I det här fallet så va det ett handhavande fel hos ryttaren. Hon hade helt enkelt valt för hög volym på küren.

Man kan väl enkelt konstatera att vissa hästar är mer saknade än andra. Fantastiska hingsten Voyager 2, det gick inte att ta någon dålig bild på honom. Det gick bara inte. Tro mig, jag försökte. Stört omöjligt. Voyager va en känslig hingst på sitt sätt, men aldrig att han reagerade över min kamera. Som då den tiden lät som ett halvt tröskverk. 2018, Dancing Daylight däremot, stackarn, tillsammans med sin dåvarande ryttare, blev rädd för kamerans smatter. Det är FÖRSTA och SISTA gången som någon häst reagerat över att jag fotograferat.

My absolute favourite ❤️‍🔥 Cassidy ❤️‍🔥

När det sedan kommer till bildredigering. Tävlingsbilderna jag lägger ut, dom redigeras ytterst sällan. MEN, dom sorteras noggrant. Redan i kameran under fotograferingstillfället. Det är bara bilder som jag själv skulle vilja köpa som läggs ut. Jag ser allt för ofta varje helg, varje år, "fotografer" som lägger ut precis allt dom tar. Spelar ingen roll om hästen inte är "korrekt i rörelsen" eller gapar. För mig så går alla bilder där hästen gapar fet-bort, oavsett om dom nu är korrekt i rörelsen.

Distriktsmästarna i Uppland 2022 🤩

Sen finns ju också dom fotograferna som lägger ut bilder tagna på ryttare rakt bakifrån. Speciellt då hoppryttarna. Vad är grejen med det? Man kan inte säga att dom bilderna är estetiskt tilltalande. Inte för mig i alla fall. Ytterst beklämmande är också att den största delen av den sortens bilder som läggs ut, är på minderåriga! Lite "Hästränaren" wibes på det. Skapligt ocharmigt faktiskt.